promujbloga.pl

Znajdź mnie na instagramie

Znajdź mnie na instagramie
manaemigrana

środa, 5 grudnia 2018

👌 RACUCHY Z JABŁKIEM i ŻURAWINĄ 👌




                                             **** RACUCHY Z JABŁKAMI   I  ŻURAWINĄ ****

    Dzień Dobry, dziś przychodzę do Was z pysznym przepisem na racuchy z jabłkami i żurawiną. Jestem ciekawa, czy Wy także dodajecie inne dodatki do swoich racuchów,a może jesteście tradycjonalistami ? i tylko w domu goszczą racuchy z jabłkami ?😋
 Ja za racuchami aż tak nie szaleję, alee to nie znaczy, że nie robię ich od czasu do czasu ,na przykład na śniadanie czy kolacje.  Jeśli nie przepadacie za racuchami ,to może warto wypróbować je z innymi dodatkami?  Ja często robię je z żurawiną, rodzynkami, morelami a także nektarynką. Palce lizać.😊


                                                             ⇊⇊⇊⇊⇊⇊
Poniżej zamieszczam Wam przepis na którym  bazuje już kilka lat. Nie lubię, kiedy w przepisach jest soda oczyszczona,więc ten przepis jej nie posiada.

SKŁADNIKI:

*  2 kubki mąki ( standardowy rozmiar) może być także szklanka
*  2 kubki mleka ( w moim przypadku 3,6 % , można użyć każdego innego)
*  2 całe jajka
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru pudru
* dodatki 2 jabłka pokrojone w kostkę( można zetrzeć na tarce o grubych oczkach ) i  garść lub dwie  żurawiny suszonej
* cukier puder do posypania
* olej do smażenia ( u mnie zwykły słonecznikowy,  ale wszystko według uznania )



WYKONANIE :

 Wszystkie składniki wrzucamy do miski , oprócz dodatków w postaci jabłek czy żurawiny ,one będą dodawane po wyrobieniu ciasta. Tak więc,  wrzucone składniki miksujemy mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników , do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
Gotowe cisto na racuchy rozdzielam po równo do dwóch misek. Do każdej z nich dodaje nasze składniki , jabłka pokrojone w kostkę do jednej miski z ciastem, a żurawinę do drugiej miski i mieszamy łyżką.
Na rozgrzanej patelni z olejem, wykładamy ciasto łyżką bądź mniejszą chochelką do zupy i pieczemy do uzyskania złocistego koloru z obu stron. Takie racuchy smażę na trochę głębszym oleju,  czyli wlewam go do połowy  wielkości mojej patelni. Gotowe racuchy wykładam na papierowy ręcznik,by odsączyć je z nadmiaru oleju.
Po wystudzeniu, posypuję nasze racuchy cukrem pudrem. Gotowe
Smacznego.

                                                       ⇊⇊⇊⇊⇊⇊⇊⇊
Mam nadzieję, że wam będzie smakować i że spróbujecie takich racuchów z innymi dodatkami, jak żurawina, rodzynki. morele czy nektarynki. Warto  urozmaicać przepisy i degustować,a nóż widelec to będzie Wasz tzw. Must Have

Pozdrawiam Was Cieplutko i Życzę Miłego Wieczoru 😘
 Zachęcam Was także do odwiedzin  mojego instagrama , aktywny link powyżej z lewej strony 😏

1 komentarz: